Mensen die apneu hebben, stoppen een aantal keer per nacht met ademen. Hoe erger de apneu is, hoe vaker dat dit gebeurt. Bij een zeer ernstige vorm kunnen er tot wel 600 ademstops per nacht geconstateerd worden! Uiteindelijk zorgt dit voor allerlei klachten, zoals chronische vermoeidheid, verminderde concentratie, maar ook een verhoogde kans op een hoge bloeddruk, hartaanvallen en een beroerte. Maar wat is apneu nou eigenlijk? Welke oplossingen zijn er en wat is een apneu apparaat?

Wat is apneu?
Wanneer u apneu heeft, dan raken uw tong en spieren rondom uw gehemelte zo ontspannen dat ze uw luchtwegen blokkeren. Hierdoor ontstaat een ademstop. Tijdens het slapen hapt u een keer naar lucht en het is weer voorbij. U merkt daar helemaal niets van, maar uw partner waarschijnlijk wel.

Apneu is eigenlijk moeilijk vast te stellen. Zeker als u geen partner heeft die u kan wijzen op het feit dat u zwaar snurkt of ademstops heeft. Vermoeidheid en verminderde concentratie worden al snel toegewezen aan andere oorzaken, zoals drukte op het werk. Maar het zijn wel klachten die u serieus moeten, zeker gezien de gevolgen die apneu kan hebben.

Welke oplossingen zijn er?
Er zijn verschillende oplossingen om apneu tegen te gaan. In eerste instantie is het altijd de moeite waard om kritisch naar uw levensstijl te kijken. Bijvoorbeeld door af te vallen, te stoppen met roken of minder alcohol te drinken. Ook het slikken van bepaalde medicijnen kan apneu in de hand werken. Is dit allemaal niet (meer) aan de orde en is het probleem er nog steeds? In die gevallen kan de slaapspecialist, zoals een KNO-arts, longarts of neurofysioloog, een apneu apparaat voorschrijven.

Een apneu apparaat zorgt ervoor dat u geen ademstops meer heeft ’s nachts, zoals een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) of de CPAP.

Een MRA is een apneu apparaat die er uitziet als een prothese. U schuift deze over uw tanden, waardoor uw onderkaak naar voren wordt geduwd. Uw luchtwegen blijven vrij en u kunt vrijer ademen gedurende de nacht.

De CPAP wordt pas toegepast bij mensen met een ernstige vorm van apneu. Dit apneu apparaat is namelijk een luchtpomp die door een slang en een masker ervoor zorgt dat u genoeg lucht binnenkrijgt. Dit is nogal een ingrijpende oplossing, en wordt daarom alleen bij ernstige vormen gebruikt.

Meer informatie?

Bespreek met uw huisarts of en zo ja welk apneu apparaat bij u past. Of neem contact met ons op voor meer informatie.

Neem contact op

Wanneer u vragen heeft, dan kunt u contact met ons opnemen.