Mensen die last hebben van apneu stoppen meerdere keren per nacht met ademen. Bij patiënten met een ernstige vorm van apneu kan het aantal ademstops oplopen tot wel 600 keer per nacht. En de volgende ochtend weten ze daar niks meer van. Het enige wat ze merken, is dat ze ’s ochtends niet uitgerust zijn en gedurende de dag problemen hebben om zich te concentreren. Uiteindelijk kan de aandoening ook leiden tot allerlei andere fysieke klachten, zoals een hoge bloeddruk en zelfs een verhoogde kans op hartaanvallen en een beroerte.

Wat zijn de symptomen?

Bij apneu raken de tong en spieren van de hoge luchtwegen zó ontspannen dat ze uw luchtweg volledig blokkeren, waardoor dus de ademstops ontstaan. Tijdens het slapen hapt u dan weer naar lucht en slaapt weer door. Daar merkt u dus zelf helemaal niks van.

Zoals gezegd, is het zelf moeilijk te ontdekken of u apneu heeft. Vermoeidheid en een verminderde concentratie worden namelijk al snel toebedeeld aan een drukke werkweek of andere situaties die deze klachten kunnen verklaren. Heeft u een partner, dan kan hij of zij wel aan u vertellen of u luid snurkt tijdens uw slaap of dat u ademstops heeft. Dat in combinatie met de vermoeidheid en verminderde concentratie, zijn redenen genoeg om contact op te nemen met de huisarts om u te laten onderzoeken.

Hoe wordt apneu ontdekt?
De huisarts zal u doorverwijzen naar een slaapspecialist, zoals de KNO-arts, longarts of neurofysioloog. Vervolgens krijgt u een slaaptest waarbij wordt gemeten of u ademstops heeft en zo ja, hoe vaak dat u ’s nachts per uur stopt met ademen of bijna stopt. Aan de hand van die gegevens wordt uw behandeling vorm gegeven.

Hoe kunt u apneu tegen gaan?
Dat kan op verschillende manieren: afvallen, alcoholverbruik verminderen, minder medicijnen gebruiken, een operatie of het laten aanmeten van een apparaat. Wat voor u de beste oplossing is? Dat kunt u het beste met uw arts bespreken.

Eén van die apparaten is een MRA. Het apparaat past de stand van uw onderkaak aan, zodat uw luchtwegen vrij komen. Hierdoor kunt u dus de hele nacht rustig door ademen. Wilt u meer weten over apneu en de oplossingen die wij daarvoor bieden? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Wanneer u vragen heeft, dan kunt u contact met ons opnemen.