Wordt u ’s ochtends vermoeid wakker, heeft u moeite om uzelf te concentreren gedurende de dag en heeft u regelmatig hoofdpijnen? Bent u een zware snurker? Dan bestaat er een kans dat u slaapapneu heeft. Een CPAP masker kan u dan wellicht helpen om van uw klachten af te komen.

Wat is slaapapneu?
Bij slaapapneu raken uw tong en de spieren rondom uw gehemelte zo ontspannen dat ze uw luchtwegen blokkeren. Hierdoor stopt u even met ademen. Uiteindelijk hapt u weer naar adem en dan is het weer goed. Dat gebeurt allemaal tijdens uw slaap, de volgende ochtend weet u daar dus niks meer van. En meestal heeft u niet één ademstop per nacht, maar tientallen en in ernstige gevallen zelfs honderden keren per nacht. Dat verklaart ook de vermoeidheid en verminderde concentratie. Op de lange termijn kunnen er ook andere fysieke klachten ontstaan, zoals een verhoogde kans op een hoge bloeddruk, hartaanvallen en een beroerte.

Hoe kun je slaapapneu tegen gaan?
Gelukkig zijn er altijd oplossingen voor handen om slaapapneu tegen te gaan. In de eerste plaats is het altijd goed om naar uw levensstijl te kijken. Is het bijvoorbeeld mogelijk om af te vallen, minder alcohol te drinken, te stoppen met roken of bepaalde medicijnen niet meer in te nemen? Dat kan namelijk soms al schelen.

Mocht dat niet voldoende zijn, dan zijn er altijd nog apparaten die u kunnen helpen. Bijvoorbeeld een MRA beugel. Dat is een soort prothese die u over uw tanden heen schuift, waardoor de onderkaak naar voren wordt geschoven. Hierdoor komen uw luchtwegen vrij en kunt u dus vrijer ademen.

Voor ernstige vormen van slaapapneu kan het verstandig zijn om een CPAP apparaat inclusief masker te gebruiken. Dat is een soort luchtpomp die ervoor zorgt dat uw luchtwegen vrij blijven en u genoeg lucht in uw longen krijgt. Het is een ingrijpende oplossing om met een CPAP masker op te moeten slapen. Daarom wordt dit alleen voorgeschreven bij de ernstige vormen.

Meer informatie?
Wilt u meer weten over slaapapneu en de bijbehorende oplossingen zoals een CPAP apparaat inclusief masker? Neem contact met ons op en we vertellen het u graag. Of bekijk of er een SomnoMed specialist bij u in de buurt zit voor een onafhankelijk advies.

Neem contact op

Wanneer u vragen heeft, dan kunt u contact met ons opnemen.