Slaapapneu kan op verschillende manieren behandeld worden. Dat kan al relatief eenvoudig door het aanpassen van uw levensstijl, bijvoorbeeld door af te vallen, minder alcohol te drinken of om bepaalde medicijnen niet meer te gebruiken. Mocht u echter een ernstigere vorm van apneu hebben, dan is het heel goed mogelijk dat u in de nacht ondersteuning nodig heeft door middel van een apparaat, zoals een MRA of CPAP.

Wat is een CPAP?
Een CPAP is een soort luchtpomp die ervoor zorgt dat uw luchtwegen vrij blijven. De pomp haalt de extra zuurstof uit de slaapkamer en geeft deze via een masker aan u door. De luchtwegen blijven open en apneus worden voorkomen. Het is een vrij heftige en ingrijpende oplossing om ernstig slaapapneu tegen te gaan. Voor de patiënt is het nogal wat om elke nacht met een masker op te slapen. Maar de resultaten zijn verbluffend. Vaak ervaren patiënten vanaf dag één al een verademing en willen ze niet meer zonder. Ze komen namelijk letterlijk weer tot rust en gaan fitter door het leven.

Wie bepaalt de behandeling?
In eerste instantie moet u weten of u slaapapneu heeft en zo ja, hoe ernstig dat het is. Bij een vermoeden van slaapapneu zal uw huisarts u doorverwijzen naar een slaapspecialist, zoals een KNO-arts, longarts of neurofysioloog. Na een slaaptest (die u tegenwoordig over het algemeen gewoon thuis kunt doen) bekijken ze de mate van slaapapneu. Aan de hand daarvan bepaalt de arts uw behandelplan en welke maatregelen er nodig zijn om uw slaapapneu tegen te gaan.

Meer weten?
Wilt u meer weten over slaapapneu en de oplossingen die er zijn? Neem contact met ons op en we vertellen het u graag.

Neem contact op

Wanneer u vragen heeft, dan kunt u contact met ons opnemen.