Ik denk dat ik slaapapneu heb, wat nu ??

Als u denkt dat u last heeft van slaapapneu, dan meldt u zich bij uw huisarts. Dat is degene die u voor een slaaponderzoek kan verwijzen naar een slaapcentrum. Daar wordt onderzocht of uw probleem een slaapapneuprobleem is, of dat er iets anders aan de hand is. Er wordt tijdens het onderzoek ook vastgesteld of u een milde of een ernstigere vorm van slaapapneu hebt.  Deze informatie is belangrijk bij het bepalen van de beste behandeling van uw slaapapneu.

Het slaapcentrum

Het slaapcentrum is meestal gevestigd in een ziekenhuis bij u in de buurt. Er zijn ook een aantal zelfstandige slaapklinieken. Daar zijn de wachttijden meestal korter dan in het ziekenhuis. Deze zelfstandige klinieken zijn voor uw huisarts te bereiken via zorgdomein.

Het slaaponderzoek 

Het slaaponderzoek zal in verschillende fasen worden uitgevoerd. De uitvoering verschilt per ziekenhuis, maar in eerste instantie zal worden bekeken of het waarschijnlijk is dat u slaapapneu heeft. Dit gebeurt door het invullen van een vragenlijst en vaak krijgt u ook een simpel apparaatje mee naar huis. Daarmee moet u een nachtje slapen.

Als er sprake is van een grote kans op slaapapneu, zult u een nachtje met een preciezer apparaat moeten slapen. Dat apparaat wordt ‘s nachts op de borst gedragen. Vanuit het apparaat zitten draadjes verbonden met plekken op uw lichaam om vast te stellen in welke mate u last heeft van slaapapneu (of eventueel andere slaapstoornissen). Dit nachtje slapen met het apparaat kan meestal in uw eigen bed, maar wordt soms ook in het ziekenhuis gedaan.

Als de resultaten van het slaaponderzoek bekend zijn, worden deze met u besproken. Soms volgt er dan nog een onderzoek bij de KNO-arts om te kijken of er misschien verstoppingen in uw luchtwegen zitten. Dat zou een mogelijke oorzaak van de slaapapneu kunnen zijn.

De behandeling

Als alle onderzoeken zijn afgerond, wordt er gestart met de behandeling. In Nederland zijn er richtlijnen voor de behandeling van slaapapneu. Eenvoudig gezegd is de eerste behandeloptie bij mild of matig slaapapneu een MRA. Bij ernstig slaapapneu is de eerste behandeloptie CPAP.

De MRA

Als uw behandeling een MRA wordt, kunt u terecht bij één van onze aangesloten NVTS-geaccrediteerde tandheelkundigen (een tandarts, orthodontist of kaakchirurg). Een overzicht hiervan vindt u op deze website.

In de tandartspraktijk wordt eerst onderzocht of uw gebit geschikt is voor het dragen van een MRA. Er worden gebitsafdrukken gemaakt en een beetregistratie gedaan. Als alles goed is, wordt de SomnoDent geproduceerd in het tandtechnisch laboratorium. Na 3 weken kunt u weer terecht in de praktijk om de SomnoDent te passen. 

Nu begint de echte behandeling pas. Uw slaapapneu-probleem wordt vanaf nu opgelost! Uw tandheelkundig behandelaar zal een aantal vervolgafspraken met u maken om te zien hoe de behandeling gaat.

Als u tevreden bent over de resultaten van de behandeling, bouwen de vervolgafspraken langzaam af.

Het slaaponderzoek

Apparatuur voor het slaaponderzoek