In gesprek met Nico de Vries

Even voorstellen
Nico de Vries, KNO-arts in OLVG, hoogleraar tandheelkundige slaapgeneeskunde ACTA, gasthoogleraar KNO Universiteit van Antwerpen.

Kunt u iets vertellen over uw functie. Uw rol als KNO-arts t.a.v. OSA-patiënten en verwijzing voor MRA.
Mijn aandachtsgebied is diagnostiek en behandeling van obstructieve slaap apneu, in het bijzonder alternatieven voor CPAP. Research topics zijn: nieuw vormen van slaapregistratie en screening, drug induced sleep endoscopy, positietherapie, biomarkers, OSA en anesthesie, OSA en bariatrie, nervus hypoglossusstimulatie met het Inspire system en het GenioSysteem van Nyxoah, sleep surgery, mean disease alleviation, compliance, combinatietherapie, begeleiding promovendi op het gebied van diagnostiek en behandeling van obstructieve slaap apneu. Er zijn op dit moment 10 promovendi binnen OLVG en ACTA. Op het gebied van MRA wordt samengewerkt met de afdeling MKA van het OLVG, ACTA en MKA, AMC.

Wat zijn uw ervaringen met MRA patiënten?
De succes kans van MRA behandeling bij licht tot matige OSA is grofweg 65% en er is ruimte voor verbetering. Dit is een van onderzoeksgebieden waarin wij actief zijn.

Wat is naar uw mening een goed zorgpad? Zijn er dingen die u anders zou willen zien?
Na een diagnostisch proces van zorgvuldige anamnese en heteroanamnese, polysomnografie, en zo nodig drug induced sleep endoscopy wordt in een proces van shared decision making met
patiënt en partner besloten tot een individueel bepaald behandelplan, precision medicine. MRA-behandeling is een van de therapeutische mogelijkheden, alleen of als onderdeel van combinatietherapie die in dit proces altijd besproken wordt. Ik realiseer mij dat dit nog niet op alle plaatsen in Nederland op deze wijze plaatsvindt.

U was op het congres in Rome en hebt kennis mogen maken met onze nieuwe ontwikkeling? Wat vond u van deze lancering?
Ik ben hier positief over; het sluit goed aan bij de onderzoeksgebieden waarin wij actief zijn, ehealth, short en long term compliance, en mean disease alleviation.