De Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde (NVTS) is de wetenschappelijke vereniging van tandheelkundigen (tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen) die zich bezig houden met de tandheelkundige slaapgeneeskunde. Meer in het bijzonder: het aanmeten van een MRA.

Deze vereniging is ontstaan omdat de behandeling van slaapapneupatiënten, echt iets anders is dan de behandelingen die normaal gesproken door een tandheelkundige wordt uitgevoerd. Normaal gesproken behandeld een tandheelkundige een tandheelkundig probleem. Een slaapapneupatiënt komt binnen met een medisch probleem en heeft al een lang traject bij medisch specialisten achter de rug.

De NVTS kent een accreditatie-examen. De exameneisen houden onder andere in, dat de tandheelkundige een theoretisch examen doet dat niet alleen aandacht heeft voor tandheelkundige zaken, maar (met name) ook over de medische kant van de slaapapneuproblemen. Daarnaast heeft de geaccrediteerde tandheelkundige voldoende nascholing gevolgd op het gebied van de tandheelkundige slaapgeneeskunde en een groot aantal patiënten behandeld.

De NVTS kent ook een behandelprotocol voor de tandheelkundige. Dit protocol vereist dat de NVTS geaccrediteerde tandheelkundige fysiek aanwezig is bij de behandeling en dat de geaccrediteerde tandheelkundige een groot gedeelte van de behandeling zelf uitvoert.

Er zijn in Nederland een groot aantal verzekeraars die eisen dat de behandelaar NVTS geaccrediteerd is en het NVTS behandelprotocol wordt gebruikt. Kijk elders op deze website welke verzekeraars dat zijn en kijk op onze site welke tandartsen allemaal geaccrediteerd zijn.

Kijk voor meer informatie op www.nvts.nl